Hoe men het ook draait of keert, Knokke-Heist heeft nog altijd een naam als een klok en blijft een belangrijke “place to be”. Mensen willen er niet alleen zien en gezien worden in het uitgaansleven en bij de talrijke culturele evenementen, ze blijken er ook in toenemende mate interesse te hebben om er vast te wonen. “Voor mensen die hier al een tweede verblijf hadden, wordt dat steeds vaker de vaste verblijfplaats”, geeft Alex Dewulf aan. De zaakvoerder van het gelijknamige vastgoedkantoor wijst ook nog op enkele andere typerende trends die de Knokse vastgoedmarkt kenmerken.
Kunst is troef
Muziekfestivals, een energieke sfeer en een onophoudelijk aangepast uitgaansaanbod maken Knokke-Heist tot een bijzonder levendige badplaats. Het jaarlijkse, gratis, rock- en popfestival Kneistival, het knetterende vuurwerkfestival, de zondagse aperitiefconcerten op het Van Bunnenplein en de gezellige folkloremarkt zijn daar maar een paar voorbeelden van. Traditioneel hebben veel activiteiten er ook altijd een sterke link met de kunst. Zo is Beaufort, het driejaarlijks kunstproject dat zich uitstrekt over de Belgische kust en tot 30 september loopt, ook manifest in Knokke-Heist aanwezig. De kunstenaars van Beaufort 2018 onderzochten de rol van monumenten in de publieke ruimte: hoe geven ze betekenis, welke interpretatie krijgen ze toebedeeld, en in hoeverre blijft hun boodschap actueel? De toren van Jean-François Fourtou, gebouwd uit strandcabines, verwelkomt de bezoekers bij het binnenrijden van Knokke-Heist. De toren ziet eruit alsof de cabines door een stormvlaag de lucht in werden gezogen en in het rond werden gestrooid, waarna ze toevallig aan elkaar vast kwamen te zitten. Voorts vindt in Knokke-Heist nog tot 15 augustus de 25ste editie plaats van Sculpture Link. Naar aanleiding van dit jubileum wil men iedere kunstliefhebber op een aangename wijze confronteren met het unieke beeldhouwwerk van twee internationaal bekende vrouwelijke kunstenaars met name de Amerikaanse Carole Feuerman en de Italiaanse Rabarama. Op een frappante en eigenzinnige wijze illustreren beiden het eeuwenoude thema van de vrouw en het vrouwelijke naakt. En in het museum van de Zwinstreek kunnen de bezoekers nog tot 25 november de expositie “Visserskoppen vertellen” gaan bekijken met portretten van vissers en hun vrouwen. Ze dragen allemaal de fierheid die zo typisch is voor een visser. Naast de kunstige portretten vertelt elke visser en z'n vrouw over de bijzonderheden van het vissersleven. Sommige portretten werden geschilderd, getekend of gefotografeerd. Anderen werden in hout gesculpteerd.
Prestige en status…
Eén en ander illustreert duidelijk dat Knokke-Heist nogal wat te bieden heeft en dat het niet onbelangrijk is om wat verder te kijken dan de perceptie die over het algemeen over deze kustplaats heerst. Hetzelfde geldt ook in verband met de vastgoedmarkt. “Natuurlijk”, zo zegt Alex Dewulf, “speelt prestige hier een belangrijke rol. Daar moeten we niet flauw over doen. Een woning of een appartement, als vaste verblijfsplaats of als tweede verblijf in Knokke blijft een statussymbool. Maar dat heeft ook een impact op de markt die niet altijd wordt gezien. Er is in Knokke sprake van een heel eigen dynamiek.” Alex Dewulf stelt dat er in feite sprake is van “twee gezichten” of “twee snelheden”. “Het superluxevastgoed”, zo zegt hij, “boomt als nooit te voren. Er is in deze niche met prijzen boven de 2,5 miljoen euro duidelijk sprake van een versnelling. Ik stel vast dat er ook in West-Vlaanderen ondernemers zijn die over bijzonder veel geld beschikken en dat graag investeren in dit marktsegment. Sommigen spreken van zotte prijzen, maar ik stel vast dat ze toch vlot worden betaald. Daar tegenover staat een middensegment met prijzen van 400.000 tot 1 miljoen euro dat het momenteel wat lastiger heeft. Dat zijn natuurlijk nog altijd prijzen die niet voor iedereen weggelegd zijn, maar in Knokke bieden ze geen garantie op de uniciteit die kopers toch ook op de vastgoedmarkt willen vinden.”
Tweede verblijf wordt vast verblijf
Een andere duidelijke trend is dat mensen steeds vaker vast in Knokke wonen. “Dat het in toenemende mate mogelijk is om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, zorgt ervoor dat nogal wat ondernemers dat liever doen vanuit hun verblijf aan de kust”, zegt Alex Dewulf. “Als ze vroeger twee dagen in Knokke waren en vijf in het binnenland, zien we nu steeds vaker dat ze voor de omgekeerde verhouding kiezen. Niet onbelangrijk is trouwens dat Knokke als het ware groter wordt. Terwijl men vroeger echt Knokke binnenkwam aan de kerk op de Lippenslaan of vanaf het station, heeft de afwerking van de A 11 snelweg ervoor gezorgd, dat Westkapelle nu als het ware overgaat in Knokke. Er is langs die invalsweg veel vastgoedontwikkeling met kantoren en retail en dat trekt ook weer bewoners aan. Dat zorgt er trouwens voor dat de bevolking van Knokke toeneemt. Ondanks het feit dat jonge gezinnen hier weg gaan omdat het verwerven van een eigen stek zonder hulp van de ouders wel erg moeilijk is geworden, neemt de bevolking per saldo toe. Vandaar dat wel eens beweerd wordt dat Knokke het Florida is van de Belgische kust, met een steeds ouder wordende bevolking.” De uitgaansmogelijkheden die zich onder meer op de jongeren richten en de vele culturele activiteiten zorgen er echter voor dat er in de kustplaats nog altijd voor elk wat wils valt te beleven en dat ook in de mix van het vastgoedaanbod nog altijd op elk potje een dekseltje past. [G. Degrande, 9 juli 2018]